Yatalak Hasta Bakımı Maalesef ki, insanlar gerek yaşlarından ötürü gerekse geçirdikleri bir hastalık ya da kaza sonucunda kalıcı veya sürekli olarak yatağa bağlı yaşamaları gerekebilir. Bu durumda Yatalak Hasta Bakımı oldukça özen gerektiren bir süreç olup, profesyonel sağlık ekipleri tarafından üstlenilmesi gereklidir. Yatan hasta, ayakta ve yürüyebilen hastalara nazaran bakımı daha zor ve sürekli olarak genel durumu stabil tutulması gereklidir. Deneyimli ve konusunda eğitimli yatalak hasta bakıcılar tarafından her gün düzenli olarak kontrolleri yapılmakta ve kişisel bakım ve temizlik işlemleri giderilmektedir.
Özellikle Yatağa Bağlı Hasta Bakımı konusunda bilinci açık hastalara son derece dikkatli davranılması gereklidir. Çünkü bir başkasına muhtaç olmaları ve hiçbir şekilde kişisel ihtiyaçlarını karşılayamamaları doğal olarak kendilerinde bir mahcubiyet oluşturur ve psikolojileri her an çökmeye hazır durumdadır. Bu nedenle bakım esnasında hastayı daha da fazla mahcup etmemek adına hastanın mahrem yerleri kapalı tutulur ve temizlik sırasında sadece hasta bakıcının bulunmasına özen gösterilmelidir. Aksi halde hasta bulunduğu durumdan oldukça fazla utanacaktır ve bu da hastanın psikolojik sorunlarının oluşmasına neden olacaktır. Yatalak hastalarda değişmez olarak yapılan uygulamalar şöyle sıralanabilir;
- Gün başlangıcında hastanın öncelik olarak sonda ve katater kontrol edilir ve gerektiğinde değiştirilir.
- Bilinci açık ve normal yolla beslenebilir hastaların beslenme ihtiyacı giderilir. Akabinde yatak çarşafları değişir ve odası havalandırılır.
- Beslenme sonrasında ağız bakımı yapılır, eğer diş fırçalayabilir durumdaysa dişlerinin fırçalanması sağlanır.
- Burun ve kulak bakımında, ıslatılmış bir pamuklu çubuk yardımıyla temizlik işlemi yapılır.
- Bilinci kapalı hastalarda, göz enfeksiyonunu engellemek adına her gün özenle göz temizliği yapılır ve dudaklarda kuruluk varsa vazelin sürülerek nemlenmesi sağlanır.
- Yatalak hastaların en büyük sorunlarından biri deri kurumasıdır. Kuruyan deri ciltte çatlama ve çeşitli boyutta yara oluşumuna neden olur. Bu durumu engellemek içinse, gün içinde hasta vücudu silinir ve uygun nemlendirici sürülerek derinin yumuşaması sağlanır.
- Hastanın sürekli yatıyor olması, kas iskeletinin zayıflamasına sebep olur. Bundan dolayı hastalara düzenli olarak genel durumuna uygun egzersizler belirlenir ve yaptırılır.
- Hastalar kuruma geldikten sonra ayağa kalkabilir duruma geldiğinde yavaşça hareketlerle önce oturup kaldırılır ve sonrasında birkaç adımla başlayan yürüme egzersizleri uygulanır.
Hastalarınızı evde veya kurumda baktırmak istediğinizde genel durumundan haberdar olmalı ve ilerleyen süreçte oluşabilecek olumlu ya da olumsuzlukları kabullenmeniz gereklidir. Konusunda uzman kişiler Yatalak Hasta Bakımıüstlenecekleri zaman, hastanın tedavi gördüğü hastaneye ait belgeleri tarafınızdan isteyecektir ve eğer kurumda bakıma uygun durumdaysa yatışını kabul edecektir. Bakıma uygun görülen hastaların, tarafımızdan özenle bakılacağına ve yanlarında sürekli güler yüzlü bakıcıların bulunacağına emin olabilirsiniz.