Şehir Hastanesi Hasta bakıcı

Hasta Bakıcı Ne İş Yapar?

Şehir Hastanesi Hasta bakıcı hasta olan kişiye, hemşire ve doktorların yönlendirdiği şekilde, gerekli bakım ve uygulamaların yapılmasını sağlayan kişilere hasta bakıcı denir. Hasta bakıcı iş ilanları hasta bakıcısı, hasta bakım elemanı, hasta hizmetlisi olan personeller için uygundur. Başvuru yapacak personel, direkt olarak hastalar ile bire bir iletişim kuracağı için hijyene ve kişisel bakımına özen göstermelidir. Bu pozisyonda çalışacak personelin başlıca görevleri şöyledir: Hastanın kullanacağı ilaçları zamanlamasına göre hazırlar ve doktorun önerdiği zamanda hastaya verilmesini sağlar. Hastanın yatış pozisyonunu ayarlar ve kıyafetlerini giydirip çıkartır, hasta odasının aydınlık ve havalandırılmış olup olmadığını kontrol eder. Gerekli durumlarda hastaya sürgü veya ördek verir, hastanın genel vücut bakımlarını uygular. Hastanın egzersizlerini yaptırır, hastanın beslenmesini sağlar. Acil durumlarda ilk yardım yapar ve hastanın durumu ile ilgili hasta yakınına, hemşirelere ve doktorlara güncel bilgilendirmelerin yapılmasını sağlar. Mesleğin doğru şekilde yapılması adına, birçok hasta bakıcı iş ilanı arasından, kendine uygun bulduğu ilanlara başvuru yapacak adayların hijyen bilgisi, iletişim yeteneği ve mesleki teknolojik gelişmelere ilişkin bilgilere sahip olması işveren firmalar açısından önem taşımaktadır. Hasta bakıcı ilanları genellikle tıp merkezlerinde, polikliniklerde, hastanelerde, fizik tedavi merkezlerinde, huzur evlerinde, hasta bakım merkezlerinde ve hastaların evlerinde hizmet sunulmak üzere verilir.

Hasta bakıcısı nasıl olunur?

Hasta bakıcılığı zor bir meslektir. Kişinin öncelikle psikolojik olarak bu işi yapmaya hazır olması gerekir. Demans hasta bakıcılarının bazılarında strese bağlı depresyon görülmüştür.

Hasta bakıcısının belli bazı görevleri vardır.

Bunlar:

– Kullanılacak ilaç ve malzemeleri hastanın kullanımına hazırlar,

– Hekimin önerdiği zaman ve şekilde hastaya ilacını verir,

– Hastanın yatış şeklini ayarlar, giysilerini giymesi ve çıkarmasına yardım eder,

– Hasta bireyin odasının havalandırılması ve aydınlatılmasını sağlar,

– Gerekli durumlarda hastaya sürgü, ördek verir,

– Hastanın genel vücut bakımını yapar,

– Hastaya egzersiz yaptırır,

– Hastaya masaj yapar,

– Hasta bireyin yatağını yapar, beslenmesini sağlar,

– Gerektiğinde temel ilk yardım yapar.

Hasta bakıcının hatası, hasta için kötü sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden hasta bakıcı dikkatli olmalıdır. Hasta bakıcılarında genellikle istenilen özellik sigara kullanmamasıdır. Hastanın yakınında sigara kullanılması sonucu hasta için pek olumlu olmayabilir.

Hasta bakıcı olmak için, Meslek liseleri, Anadolu Meslek Liseleri ve Anadolu Teknik Liselerinin Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanı okumak gereklidir. Lakin ilkokul mezunu olduğunuz takdirde çeşitli seminer ve eğitimler mevcuttur. Bu eğitim ve seminerlere katılarak, unvanınızı alabilirsiniz.

Hasta bakıcısı yaptığı iş gereğiyle psikolojisi yeterli kişiler olmalıdır. Bakıma muhtaç kişilere bakmak bazılarının çok mutlu olmasını sağlayacağı gibi bazılarını da depresyona sokabilir. Eğer eğitimsiz kişiler bu işi yapmaya kalkarsa hem bakıcı hem de hasta için sonuç iyi olmayacaktır.

Genelde evde bakıcıların tercih edildiği hastalar yatağa mahkûm hastalar ve demans hastalarıdır. Her ikisinin de bakımı oldukça zor ve özen gerektirir. Yatalak hastaların bakımları çok emek isterken, demans hastalarının yani bilinen türüyle Alzheimer hastalarının bakımı sağlam irade gerektirmektedir. Hastanın sağlığı kadar mutluluğu da önemlidir. O yüzden bakıcı güler yüzlü hoşgörülü ve anlayışlı birisi olmalıdır. Acil durumlarda doğru karar verebilmeli ve soğukkanlı davranmalıdır. Aile ve doktoru düzenli olarak haberdar etmelidir. Yetersiz bakıcılar zor durumlarda panikleyebilir, kötü kararlar verebilirler. Özellikle Alzheimer hastalığında zorluk çeken bakıcıların eğitimsiz kişiler olmaması son derece önemlidir.

Hasta bakıcılığı son derece kutsal bir meslektir. Bakıma muhtaç kişiye bakmak zor olduğu kadar değerlidir.



Bir yanıt yazın

ŞİMDİ ARA