- 25 Kasım 2016
- Yayınlayan: CukurovaDanismanlik
- Kategori: Adana Hasta Bakımı
Protez Ameliyatı Hasta Bakıcı Hizmeti
Hasta bakıcı hizmeti yakınlarımızı ve evimizi emanet edeceğimiz güvenilir hasta bakıcı bulmak çok kolay olmayabilir. Bu işi profesyonel olarak yapan bir firma ile iş birliğine girerseniz bu süreci hızlandırırken aklınızdaki, güven sorunlarını da ortadan kaldırmış olur. Firma ile görüşmenizde hasta bakıcı beklentilerinizi net bir şekilde yansıtmanız önemlidir örneğin hastanız protez ameliyatı olan bir hastanız varsa daha önce bu tip hastalar ile çalışmış, tecrübeli bir hasta bakıcı ile iş birliği yapmak hem sizin hem de hastanızın hayatını kolaylaştırır.
Hasta bakımı sanıldığının aksine çok ciddiye alınması gereken bir meslektir. Hastanın sorumluluğu onunla tüm gün vakit geçiren bakıcısından sorulur. Bu da ciddi bir iştir ve hafife alınmaması gerekir. Hasta bakıcı hastasının tüm bakımlarını ve takiplerini eksiksiz yerine getirmeli ve ailesine rapor etmelidir.
İlk yardım ve gerekli sağlık prosedürlerini bilmesi gerekir. Örneğin protez ameliyatı olmuş bir hastaya bakıyor ise doktorunun verdiği evde yapılabilecek fizik tedavi hareketlerini doğru bir şekilde hastasına uyguluyor olmalıdır. Hasta bakıcı hastasının beslenmesi ve psikolojisinden de sorumludur. Bu yüzden her zaman pozitif olmalı ve hastaya moral vermelidir. Hasta bakıcılık mesleği tüm bu özelliklere sahip olunması gereken ve gönülden severek yapılacak bir meslektir. Protez ameliyatı olmuş bir hastaya ters bir hareket yaptırdığında hasta da geri dönüşü olmayacak hasarlar bırakabilir bu yüzden doktor ile sürekli iletişim halinde olmalı bir nevi hastasının evindeki doktoru görevini görmelidir.
Günlük banyolara ilaveten kişisel hijyeniyle ilgili olan işlemler hastanın günlük bakımı için
gereklidir. Bunlar;
– Ağız ve özel ağız bakımı
– Ayak bakımı
– Saç bakımı olarak sınıflandırılabilir.
Hasta Ağız Bakımı
Diş ve dişetlerinin temizlenmesi, canlılık kazanması, ağızın bol su ile çalkalanması, dişetlerinin (gingiva) uyarılması ağız bakımı ile sağlanır.
Ağız bakımı hem ruhsal, hem de fiziksel açıdan önemlidir. Ağız bakımına dikkat edilmediğinde ağız kokusu, dişeti rahatsızlıkları, çiğneme güçlüğü neticede hazımsızlık görülür.
Ağız bakımında amaç ağızın tüm organizmalardan temizlenmesi değil, daha çok birikmiş yiyecek artıklarından temizlenmesidir.
Günde en az iki kere, tercihan yemekten sonra ve akşam yatmadan önce dişleri uygun yöntemle fırçalamalı ve bol su ile çalkalamalıdır.
Dişlerin arasındaki artıkları ve plakları temizlemek için diş ipekleri kullanılır. Diş eti dokusu çok duyarlıdır. Kanamaya neden olmamak için zorlamamalıdır.
Özel Hasta Ağız Bakımı
Herhangi bir nedenle ağızdan beslenemeyen (sindirim yolu/üst ve alt ağız ve karın ameliyatlarından sonra solunum güçlüklerinde), oksijen tedavisinin ağız mukozasını kuruttuğu durumlarda, radyoterapi ve sitostatik tedavisi gören hastalarda yapılır.
Ayrıca, dehidratasyonlu, kusma ve bulantılı, diabetli hastalarda da özel ağız bakımı uygulanır.